OLEJ KOKOSOWY jest wytwarzany z miąższu orzechu kokosowego. Jego zwolennicy uważają go za największy cud natury i lek na niemalże wszystkie bolączki.
Czy jednak rzeczywiście tak jest?
TŁUSZCZE W ZDROWEJ DIECIE
Podobnie jak inne składniki odżywcze (m.in. białka, węglowodany) – tłuszcze są w naszej diecie niezbędne. Jednakże zdrowa dieta, zawiera poszczególne składniki odpowiednio zbilansowane, w odpowiednich proporcjach. Tłuszcze,
w zależności od pochodzenia, dzielą się na zwierzęce (np. masło, smalec) oraz roślinne (np. oliwa z oliwek, oleje roślinne).
W tłuszczach spożywczych występują tak zwane kwasy tłuszczowe, które można podzielić na nasycone, jednonienasycone i wielonienasycone (NNKT – Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe). Nasycone i jednonienasycone kwasy tłuszczowe, podobnie jak cholesterol (główny sterol organizmu zwierzęcego, występujący we wszystkich komórkach ssaków) mogą być syntezowane w organizmie człowieka
(nie są zatem niezbędne). Natomiast kwasy tłuszczowe wielonienasycone muszą być dostarczone z pożywieniem,
gdyż nie są syntezowane w ustroju człowieka.
NNKT
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe nazywane są inaczej grupą witamin F i zaliczamy do nich:
- kwas linolowy [należący do grupy kwasów omega-6]
- kwas alfa linolenowy [należący do grupy kwasów omega-3]
- kwas gamma linolenowy [należący do grupy kwasów omega-6]
- kwas arachidonowy [należący do grupy kwasów omega-6]
- kwas eikozapentaenowy – EPA [należący do grupy kwasów omega-3]
- kwas dokozaheksaenowy – DHA [należący do grupy kwasów omega-3]
Niedobory omega-6 i omega-3 mogą skutkować:
- zmianami skórnymi (m.in. zapaleniom skóry)
- zwiększoną podatnością na infekcje
- kruchością naczyń włosowatych
- zaburzoną pracą nerek
- osłabioną kurczliwością mięśnia sercowego
- osłabioną regeneracją, w tym spowolnieniem procesu gojenia ran
SKŁAD OLEJU KOKOSOWEGO
Kwasy tłuszczowe |
% udział w oleju kokosowym |
Laurynowy C12 |
42-54 |
Mirystynowy C14 |
15-21 |
Palmitynowy C16 |
8-12 |
Kaprylowy C8 |
do 8 |
Kaprynowy C10 |
do 6 |
Stearynowy C18 |
2-5 |
Oleinowy C18:1 |
5-9 |
Linolowy C18:2 |
1 |
Linolenowy C18:3 |
0 |
Powyższa tabela pokazuje, że minimum 90% oleju kokosowego
to nasycone kwasy tłuszczowe. Zatem dokładnie te, których nie potrzebujemy tak pilnie, a ich nadmiar w diecie będzie niekorzystny dla zdrowia. Spożywając jedynie tłuszcz kokosowy, możemy doprowadzić do ogromnych niedoborów NNKT.
OLEJ KOKOSOWY ODCHUDZA?
Nie da się schudnąć w magiczny sposób, wierząc jedynie
w cudowne właściwości różnych produktów.
Jest to możliwe jedynie poprzez ujemny bilans kaloryczny*.
1g tłuszczu to zawsze 9kcal, nie ma znaczenia jaki jest to tłuszcz i skąd pochodzi. 1g tłuszczu pochodzącego z oleju kokosowego to również będzie 9kcal. Spożywanie go zatem w nadmiarze, nadal będzie prowadzić do przyrostu masy ciała, a już na pewno nie do jej redukcji.
OLEJ KOKOSOWY W MOJEJ KUCHNI I NIE TYLKO
Wyznaję zasadę, że wszystko jest dla ludzi, pod warunkiem,
że znamy umiar. W mojej kuchni również posiadam olej kokosowy, używam go jednak sporadycznie na przykład
do naleśników czy omletów biszkoptowych lub też do dań orientalnych. Zdecydowanie jednak wolę oleje roślinne bogate
w jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które dodaję głównie na zimno między innymi do sałatek.
Olej kokosowy sprawdza się również do użytku zewnętrznego! Nie mam go jedynie w kuchni, a również w łazience.
PORADA
Lubisz olej kokosowy? Stosuj go! Jednakże z umiarem.
- Pamiętaj, że możesz go użyć zarówno do celów spożywczych, jak i kosmetycznych.
- Nie wierz, że pomoże Ci schudnąć, jeżeli nie zmienisz nawyków żywieniowych.
- Nie spożywaj go w nadmiarze, a sporadycznie,
aby nie doprowadzić do dużych niedoborów
niezbędny nienasyconych kwasów tłuszczowych.
* ujemny bilans kaloryczny – występuje, gdy wydatkujemy (spalamy) więcej kilokalorii niż przyjmujemy